Haven van Goes

 De haven van Goes

ophaalbrug-st-maartensbrug

De Goese stadshaven ligt in augustus augustus weer boordevol met plezierjachten. Dan is er, voor de tweede keer, Muzikade, een muziekevenement dat voortkomt uit de Kadefeesten. Ongeveer 35 jaar lang was de haven gesloten voor scheepvaartverkeer. In 1938 werd de toenmalige draaibrug vervangen door een vaste brug oude-vaste-brug-haven-goes(zie zwart-wit foto). Het duurde tot 1974 voordat daarvoor een ophaalbrug, de huidige Sint Maartensbrug in de plaats kwam.

Tussen de kades loopt het water tot in het stadshart van Goes. Langs de waterkant monumenten. Sommige knus met fraaie trapgeveltjes, sommige statig en groots. De monumenten zitten hier overigens op de meest onverwachte plekken. Ook de brede kademuren vormen een Rijksmonument.

 

een schilderachtig plaatje de besneeuwde kadesJachthaven in het stadshart van Goes

Goes is van origine een handelsstad. Daarom neemt de haven een centrale plaats in in de stad. Hier werden goederen, groenten, vis en andere etenswaren aangevoerd en hier werd er ook direct in gehandeld. Belangrijk waren de handel in bier en turf en dat zie je terug in de naamgeving van de kades (Bierkade en Turfkade). In bier wordt overigens nog steeds gehandeld, want je kunt lekker een terrasje pakken aan het water. Aan de Grote Kade en de Kleine Kade staan mooie rijksmonumenten die een wandeling om de haven via de ophaalbrug (Sint Maartensbrug)  zeker de moeite waard maakt.

Stadshaven Goes

Haven van goes tijden de kadefeesten

Tegenwoordig richt de haven van Goes zich op de pleziervaart. Stadshaven Goes heeft zeventig ligplaatsen en een maximale diepte van twee meter. Je ligt er heerlijk beschut tussen de monumentale kades en op loopafstand van restaurants, cafés en winkels en een bed and breakfast.

Weekmarkt

tijden markt GoesOp de Goese markt is uw euro een rijksdaalder waard!

Wanneer is er markt in Goes? Iedere dinsdag en zaterdag is er weekmarkt op de Grote Markt in Goes.

Op zaterdag wordt er groenten en fruit, brood en vis, bloemen en planten, noten, kaas en snoep verkocht. Op dinsdag zijn er ook marktkramen met stoffen, lakens en dekens, schoenen en sieraden, ondergoed, kleding en nog veel meer.

markt dagen en tijden GoesMarkt tijden op zaterdag en dinsdag

De weekmarkt begint om 09.00 uur en om 16.00 uur worden kramen langzaam weer opgeruimd. Een kopje koffie in één van de gezellige cafés is tijdens de markt extra lekker.

De dinsdagmarkt van Goes is genomineerd voor de beste markt van Nederland.

Veel plezier!

weekmarkt-Goes